single-image

Al Jazeera mendaftar sebagai ejen asing beroperasi di Amerika Syarikat

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan Amerika Syarikat dengan undang-undang pendedahan kewangan baru berharap penyiar media milik asing mendaftar sebagai agen asing yang beroperasi di AS. Dengan pindaan ini FCC bertujuan untuk membawa lebih banyak ketelusan dalam fungsi syarikat-syarikat media asing yang beroperasi dari AS. FCC, yang telah mengawasi Al Jazeera, meminta pihak media yang berpangkalan di Qatar memfailkan laporan yang mendedahkan hubungannya dengan prinsipal asing, seperti pindaan terkini Akta Kebenaran Pertahanan Negara.

FCC menuntut pendedahan kawalan kewangan dan operasi yang dilaksanakan oleh syarikat induk di luar negeri. Pendedahan urusan kewangan akan mendedahkan cara kerajaan Qatar menggunakan saluran media untuk kerja propaganda.

Menurut laporan itu, pemilik tunggal dan pemegang saham syarikat induk, Al Jazeera International, adalah “The Emir of the State of Qatar” yang disebut dalam dokumen undang-undang sebagai “Ketua Negara.”

Penguatkuasaan itu datang selepas tuduhan yang dibuat terhadap Al Jazeera sejak beberapa tahun lalu untuk propaganda penyiaran kumpulan ekstremis seperti Hamas dan Ikhwanul Muslimin, dan menggalakkan anti-Semitisme yang ganas. Ia disahkan beberapa minggu yang lalu apabila rangkaian itu menerbitkan video yang menuduh orang Yahudi mengeksploitasi Holocaust untuk meneruskan dasar luar Israel, mempersoalkan bilangan orang Yahudi yang dibunuh oleh Reich Ketiga Hitler, dan bahawa zaman moden Israel adalah yang menjalankan pembunuhan beramai-ramai di rantau ini setanding dengan genosida Shoah.


Sekumpulan pihak Republikan AS telah mengesahkan tuduhan sedemikian meningkatkan tekanan untuk pelaksanaan klausa ketelusan.

Lee Zeldin, jurucakap salah seorang Republikan berkata, “Beliau menyokong untuk meminta Al Jazeera, sebagai contoh, mendaftar di bawah Akta Pendaftaran Ejen Asing (FARA). “Dia memberi sokongan kepada semua usaha untuk membuat saluran itu mendedahkan butiran hubungannya dengan kerajaan Qatar.

FARA diluluskan pada tahun 1938, dan memerlukan organisasi yang disokong oleh kerajaan asing yang beroperasi di Amerika Syarikat untuk mendedahkan butiran operasi dan dana mereka.


FCC pada dasarnya direka untuk mengatasi penglibatan angkatan asing seperti organisasi berita Rusia dari campur tangan dalam urusan dalaman AS. Setakat ini tidak ada organisasi media Qatari atau Rusia di AS yang telah berdaftar dengan FCC. Penganalisis media Mesir Abdellatif El-Menawy berkata, “Langkah ini, jika dilaksanakan, akan mendedahkan sejauh mana intervensi dan pengaruh yang dilakukan Qatar dalam kalangan politik dan media Amerika.”

Beliau menambah, “Ini juga akan mengesahkan apa yang telah kita katakan selama bertahun-tahun: bahawa Al Jazeera tidak boleh dianggap sebagai saluran media tetapi alat di tangan sistem politik yang mencapai tujuan politik.” Beliau juga mempersoalkan kegagalan Al Jazeera untuk mendaftar sebagai ejen asing dalam surat kepada isu-isu yang dikeluarkan oleh Jeff Sessions pada 17 April tahun lalu. Walaupun Al Jazeera telah lama menafikan tuduhan menyalahgunakan hak media dan bertindak sebagai corong utama untuk rejim Qatari, laporan itu mengeluarkan gambaran jelas. Jack Bergman menulis dalam artikelnya, ‘The mask drops at Al Jazeera’, “Rangkaian itu pada dasarnya merupakan agen perhubungan awam untuk kerajaan Qatar yang beroperasi di tanah A.S.; ia adalah lanjutan alat pengintip Qatar.

You may also like