single-image

Malaysia enggan campur tangan dalam krisis berterusan Qatar

Malaysia enggan campur tangan dalam krisis di wilayah itu dan menasihatkan Amir Qatar supaya mengadakan dialog dengan Kuartet.

“Beliau sentiasa gagal setiap kali ke Malaysia tahun demi tahun.” Ini adalah judul lawatannya ke Malaysia hari ini, di mana beliau cuba meyakinkan Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad agar membantuQatar memperbaiki hubungan dengan negara-negara Arab yang memboikotnya. Bagi kali kedua dalam tempoh dua tahun, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani gagal kerana respons Mahathir sama dengan bekas Perdana Menteri Najib Abdul Razak yang telah memalukan Amir Qatar sebelum berkata hubungan Malaysia dengan Arab Saudi lebih kukuh.

Sumber khas mendedahkan percubaan Sheikh Tamim bin Hamad untuk mengeksploitasi lawatannya ke Malaysia dan memujuk Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad supaya menjadi orang tengah dalam membaiki hubungannya dengan negara-negara Arab di wilayah itu, atau cuba mengganggu hubungan Malaysia dengan Arab Saudi secara khususnya.

Sumber-sumber ini juga mengesahkan kepada “Arab Mubasher” yang Tamim membincangkan penyelesaian mengenai boikot Arab dan krisis Syria dengan Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri Malaysia menjelaskan perlunya menyelesaikan krisis antara Kuartet Arab dengan Qatar melalui dialog dan jalan diplomasi antara parti-parti terlibat, menekankan kesukarannya untuk campur tangan sebagai orang tengah kepada penyelesaian.

Kuartet negara Arab anti-pengganas, Mesir, Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu dan Bahrain, telah memutuskan hubungan dengan Qatar selepas dituduh menyokong keganasan.

Percubaan Tamim untuk mendapatkan sokongan Malaysia dan memutuskan hubungan Malaysia dengan Kuartet Arab, terutamanya Arab Saudi, belum berakhir.

Salah satu percubaan Tamim tahun lepas, dengan meminta bekas Perdana Menteri Najib Abdul Razak untuk bertindak sebagai orang tengah, juga telah ditolak.

Respons Perdana Menteri Malaysia adalah muktamad

“Malaysia mempunyai hubungan istimewa dengan kerajaan Saudi, terutama Pelayan Dua Masjid Suci dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman,” tekan Raja Salman dalam lawatannya baru-baru ini ke Malaysia yang disifatkan berjaya; oleh itu, negara Malaysia akan mengekalkan hubungan peringkat tinggi dengan kerajaannya.

Perdana Menteri Malaysia menambah lawatan Tamim tidak meninggalkan sebarang kesan kepada hubungan Malaysia dengan Saudi. “Saya fikir Saudi menyedari pandangan kami tentang lawatan Amir. Ia tidak akan memberi kesan kepada hubungan kami dengan negara-negara Teluk, terutamanya Arab Saudi,” katanya.

 

You may also like