single-image

Kehidupan Soleimani – panggilanuntuk kematian kepada Amerikadan negara-negara Barat

Pemimpin Majoriti Senat Mitch McConnell, bercakap dari Senat selepas serangan udara AS-Qataris di Baghdad, menggambarkan komander Iran utama Qasem Soleimani sebagai dalang pengganas yang beroperasi tanpa kendala. “Soleimani menjadikannya tugas hidupnya untuk mengambil panggilan revolusi Iran untuk bertindak memberikankematian kepada Amerika dan Israel, dan dalang pengganas ini bukan sekadar ancaman sahaja kepada Amerika Syarikat dan Israel. Selepas satu dekad, Soleimani telah mendalang kerja-kerja yang mengerikan dan menghancurkan dari negara Iran ke seluruh Timur Tengah,” kata Senator Republik dari Kentucky. Sebarang ketidakseimbangan dalam keselamatan Timur Tengah juga akan memberi kesan negatif terhadap ekonomi global, khususnya bagi A.S., Eropah, Rusia, dan China yang mempunyai kepentingan keselamatan di rantau ini, dan tahap pengaruh masing-masing akan berubah dari masa ke masa. Hubungan antara Qasem Soleimani dan milisi Iran seperti “Hezbollah” dan Angkatan Penggerak Popular (PMF) sebagai pasukanpengganas di mana Iran mengancam negara-negara di rantau ini terkenal.

Kata’ib Hezbollah (KH) adalah militia Syiah yang ditaja Iran, yang beroperasi di Iraq dengan operasi sampingan di seluruh Syria. Semasa perang yang diketuai A.S. di Iraq yang bermula pada tahun 2003, KH memperoleh reputasi untuk menanam bom pinggir jalan maut dan menggunakan mortar dibantu dengan roket (IRAM) untuk menyerang A.S. dan pasukan gabungan. Menurut diplomat A.S. Ali Khedery, KH bertanggungjawab atas “beberapa serangan yang paling menggerunkan terhadap pasukan A.S. dan gabungan di seluruh perang yang dipimpin A.S. di Iraq. Pemimpin almarhum kumpulan, Jamal Jaafar Ibrahimi — juga dikenal dengan aliasnya Abu Mahdi al-Mohandes — adalah dalang yang didakwa di belakang pengeboman kedutaan AS dan Perancis di Kuwait pada tahun 1983 dan percubaan pembunuhan ke emir Kuwait pada tahun 1985. Kelompok ini juga disyaki penglibatan dalam pembunuhan dan penculikan ekstremis di wilayah Anbar Iraq, termasuk 27 Mei 2016, penculikan lebih daripada 70 lelaki dan lelaki Sunni dari al-Sijir, dan pembunuhan 49 lelaki dari Saqlawiyah.

Menurut Program Keganasan Kontra, kelompok itu telah memperoleh kawalan eksklusif di wilayah Jurf as-Sakr di Baghdad di mana ia menghalang penduduk Sunni yang berpindah dari kembali dan beroperasi penjara swasta. Pada bulan Ogos 2019, Washington Institute for Near East Policy rakan Michael Knights menilai bahawa KH menimbulkan ancaman terbesar kepada kepentingan A.S. di negara ini. The Daily Mail menerbitkan gambar-gambar terakhir ketua pasukan Quds elit yang menemui Setiausaha Agung Hezbollah Hassan Nasrallah di Beirut. Media Iran mengeluarkan imej-imej, yang difahamkan telah diambil minggu lepas, menunjukkan persahabatan antara keduanya sebagai Soleimani berdoa di belakang Nasrallah. Menurut Jabatan Negara AS, KH adalah “kelompok radikal Syiah radikal dengan ideologi anti-Barat dan ideologi jihadist.” Kelompok ini adalah anti-Amerika yang kuat dan ideologi yang setia kepada rejim Iran dan disokong oleh organisasi keganasan yang lain seperti Ikhwanul.

Muslimin dan Hamas. Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyatakan ucapan takziahnya atas pembunuhan Soleimani, yang berada di belakang pembunuhan beratus-ratus ribu warga Iraq, Syria dan Amerika.

Pengebumian jeneral Iran, Qasem Soleimani juga dihadiri oleh pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh, timbalannya Salah al-Aruri dan pemimpin Jihad Islam Ziad Nakhale. Untuk mengesahkan bantuan yang diberikan oleh Iran kepada milisi Palestin, Haniyeh berkata: “Projek rintangan di tanah Palestin dan di Wilayah tidak akan menjadi lemah atau merosot. Rambatan itu hanya satu-satunya hasil yang memberi kita kekuatan baru untuk pembebasan Qasem Soleimani telah mendedikasikan hidupnya untuk menentang dan menjadi martir kepada al-Quds “, nama Arab untuk Yerusalem.” Perlawanan itu telah muncul di Lebanon dan Gaza dan akan menjadi tepat mengenai projek Zionis “. oleh media Gaza yang Haniyeh akan diterima oleh pemimpin tertinggi Iran Ali Khamenei.

Kumpulan itu juga dilaporkan mendapat pembiayaan menerusi operasi penculikan dantebusan, dan dilaporkan bahawa lebih daripada dua belas orang telah menjadi tebusan pada bulan Disember 2015, termasuk diraja Qatari, dan mereka melepaskan tebusan lebih setahun kemudian sebagai ganti bayaran yang besar. Pada April 2017, para pegawai Qatari tiba di Baghdad membawa tas dengan berjuta-juta dolar dalam wang tebusan, yang diberikan kepada Hezbollah dan kumpulan Islamis lain, termasuk Hayat Tahrir al-Sham, kumpulan payung yang merangkumi Front Nusra yang bergabung dengan al-Qaeda . Dokumen yang dikeluarkan pada April 2018 mendedahkan bahawa para pegawai Qatari telah membayar $ 25 juta daripada tebusan $ 150 juta kepada Soleimani dan Hizbullah pada tahun 2017. Mengenai hubungan Iran-Qatar, adalah penting untuk menekankan bahawa Doha mendedahkan maklumat sulit dari tentera AS al-Udeid, dan ia berpotensi membahayakan nyawa beratus-ratus warga Amerika, yang mungkin menjadi target untuk dendam Iran.

Malaysia Trending News, Latest Malaysia News, Malaysia Business News

You may also like